Het weer

Het weer, de watertemperatuur en de juiste kleding:
Stand Up Paddle is een buitensport. Dit houd in dat we te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. Bij de meeste weersomstandigheden kun je prima suppen, zolang je je daar maar goed op kleedt. Er zijn echter omstandigheden waarbij het onverstandig is nog het water op te gaan. Bij ONWEER, of dreigende onweer, zal een les niet door gaan. We kunnen dan een nieuwe afspraak maken, òf, als het om korte buien gaat en de tijd het toelaat, de bui op een veilige plek afwachten. Wanneer de weersvoorspellingen dusdanig zijn dat onweer voorspeld wordt, zullen we dit altijd op dat moment laten weten en met je overleggen of we een les laten staan of verschuiven.
Te sterke WIND kan ook een factor zijn om een les niet door te laten gaan. Wind laat zich vaker wel wat preciezer voorspellen, al kan dat lokaal nog best afwijken. Windkracht 4 op een open vlakte is voor een beginnend supper al een te sterke wind.

Bij REGEN kan in principe gewoon gesupt worden, zeker als het kleinere, korte buien zijn. Als er een flinke hoosbui is, is het natuurlijk niet zo leuk meer om op een board te staan en kan de bui afgewacht worden, of de les verschoven worden. Ditzelfde geldt voor een hagelbui.
Bij VORST wordt er geen les gegeven, ivm ijsvorming en gladheid op het board. En vanwege grotere kans op onderkoeling wanneer iemand te water raakt.
KLEDING:
– Bij een watertemperatuur van boven de 15°C is zwemkleding en/of sportkleding fullsuit(liefst lichtgewicht en sneldrogende kleding), soepel zittende kleding voldoende bescherming. Met blote voeten, of waterschoenen. Eventueel nog met een wind/regenjack achter de hand. Houd er bij je kledingkeuze altijd rekening mee dat je in het water kan vallen, het blijft tenslotte watersport!
– Bij een watertemperatuur tussen 12º en 15ºC is ‘iets’ van Neopreen kleding verplicht. Een Shorty (een wetsuit met korte benen en mouwen) kan voldoende zijn om een eventuele koude-shock tegen te gaan (de eerste schrik in koud water). Echter, als de watertemperatuur dichter tegen de 12ºC aan zit en de weersomstandigheden ook aan de frisse kant zijn, zullen we je altijd aanraden een lang neopreen pak aan te doen.
– Bij een watertemperatuur onder de 12ºc spreken we van zeer koud water en moet je daar goed op gekleed zijn! Als je bij deze temperaturen een les wil, dan is dat nog steeds onder bepaalde omstandigheden mogelijk, maar zullen we je een advies op maat geven.